Amp Nedir? AMP, mobil sayfaları hızlandırmak için Google tarafından oluşturulmuş bir projedir. Accelerated Mobile Pages kelimelerinin kısaltılmasından oluşmaktadır. Türkçe karşılığı Hızlandırılmış Sayfalar olarak bulunur. 2015 yılının Ekim ayında duyurulan bu proje günümüzde SEO anlamında çok önemli bir yere sahiptir.
Hızlandırılmış sayfalar yani kısaca AMP, Google’ın önem verdiği hızlı sayfa açılımını oluşturan bir yöntemdir. Web sitelerin mobil sürümlerinde AMP uyumlu sayfalar oluşturması sayesinde kullanıcı deneyimi artmaktadır. Dosya boyutlarını azaltan, daha az içerik ve görsel ile sayfanın yüklenmesi sayesinde milisaniyeler içerisinde web sitelerine erişebilmek mümkündür.
Google kullanıcı deneyimi ve hızlı sayfa açılışı, kullanımına önem vermektedir. Bunun sinyallerini her zaman veren arama motoru 2015 yılında somut olarak ilk adımını atmıştır. Oluşturduğu Hızlı Sayfalar bölümü ile web site sahiplerine SEO anlamında da katkı sunmuştur. Eğer siz de arama yaptıktan sonra SERP analizi yaparsanız AMP olan siteleri ayırt edebilirsiniz. Bu sitelerin domain adreslerinin yanında şimşeğe benzer bir işaret bulunacaktır.
Akıllı telefonların günümüzde giderek artması ve hayatın olmazsa olmazlarından birisi olması, yanında birçok yenilikle birlikte geliyor.
Google’ ın geliştirmiş olduğu framework bir kodlama yöntemidir. AMP’ nin temel amacı; Google üzerinde dolaşım gerçekleştiren kullanıcıların bu dolaşım sırasında web sitelerine erişimlerinin hızlanmasını sağlamaktır. Bu teknoloji ile kullanıcıların sayfaların geç açılması ile başka sitelere geçişlerini engelleme ve hızlı bir gezinme sağlamaktır.
Google AMP ile oluşturulmuş sayfalar Google ön belleğinde saklanır ve bu sayede kullanıcılar için daha hızlı yüklenen sayfalar oluşturulur ve mobil kullanıcı kitlesini artırmayı hedefler. Kullanıcılar tarafından da hızı yönünden tercih edilen sayfalardır. Hızlı yüklemesinin yanında, mobil cihazlardan yapılan aramalarda çıkan sonuç yalnızca metin halinde değil, aynı zamanda görsel olarak da çıktığı için tercih sebebi olmaktadır.
AMP teknolojisinin en önemli avantajlarından birisi de hiç kuşkusuz kodlarının açık kaynaklı olmasıdır. Böylece AMP kodlamasını kullanmak isteyen herkes açık kodlar sayesinde sayfalar oluşturabilir.
AMP Kullanımının Amacı Nedir?
AMP kullanımı web siteleriniz için temel bir zorunluluk olmamakla birlikte gereklidir. Özellikle yoğun trafik gerektiren ve bu trafiğin olmasını isteyen web sitelerinin özellikle Google AMP kullanmaları gerekebilir.
Basitçe bir örnek vermek gerekirse bir e-ticaret sitesindeki verilerin iki saniye içerisinde yüklenmesi beklenir. Bu sitede kullanıcılar açısından ürün ve ürün detayı, ayrıca da satın al butonunun olması yeterli olacaktır. İşte Google AMP ’nin önemi burada ortaya çıkmaktadır.
AMP sayesinde hızlı yüklenen sayfada alıcı ürünü görmüş, kısa süre içerisinde siparişini tamamlamış olacaktır. Tüm bunların ne kadar kısa sürede tamamlandığını düşünecek olursak AMP ’nin faydalı bir sistem olduğunu anlamamız açısından iyi olacaktır.
AMP Nedir? AMP Ne İşe Yarar?
Kısaca AMP nedir konusuna değindikten sonra ne işe yaradığı konusunda da bilgi vermek gerekir. Öncelikle adından da anlaşılacağı üzere hızlı sayfa yükleme ve açılış imkânı verir. Google tarafından verilen istatistiklere göre kullanıcıların %53’ü 3 saniyeyi aşan site açılış süresiyle karşılaşırsa siteyi terk ediyor. Hal böyle olunca AMP modunda mobil sayfalara sahip olmak kullanıcıların sitede kalma oranını arttırıyor.
Sadece siteye ilk giriş anı değil, site içerisinde dolaşırken de hız oldukça önem arz ediyor.
Kullanıcı deneyimini arttıran bu husus hem iç SEO hem de teknik SEO anlamında dikkat ettiğimiz bir husus. Böylece web site üzerinde istendik yönde davranışların sergilenme olanağı da artış gösteriyor. Çünkü AMP modunda web site oluşturmak, normal mobil uyumlu sitelere göre 4 kat daha fazladır.
İşte AMP’nin sağladığı bazı temel avantajlar:
- Hızlı Yükleme: AMP, web sayfalarının mobil cihazlarda daha hızlı açılmasını sağlar. Bu, özellikle yavaş internet bağlantıları olan bölgelerde kullanıcı deneyimini önemli ölçüde iyileştirir. (Mobil yükleme sayfalarının %15 ile %85 oranında daha hızlı yüklenmesini sağlar.)
- Düşük Veri Kullanımı: AMP sayfaları, normal web sayfalarına göre daha az veri kullanır, bu da mobil veri planları için önemlidir. (Kullanıcıların arka planda daha az veri harcamasına neden olur.)
- SEO Faydaları: Google, mobil aramalarda hızlı yüklenen sayfaları tercih ettiği için, AMP kullanımı arama motoru sıralamanızı iyileştirebilir. (Teknik ve iç SEO anlamında iyileştirmeler oluşturur.)
- Daha İyi Kullanıcı Deneyimi: Hızlı yüklenen sayfalar, kullanıcıların siteyi terk etme olasılığını azaltır ve site üzerinde daha fazla zaman geçirmelerini sağlar. (Kullanıcıların deneyimini iyileştirir.)
- Reklam Desteği: AMP, reklam yayınlamak için de optimize edilmiştir. Bu sayede reklamların daha etkili bir şekilde gösterilmesine olanak tanır. (AMP özelliği ile oluşturulan sitelerin SERP sonuçlarında üst sıralarda yer alma olasılığı daha yüksektir.)
Özetle, haber siteleri, bloglar ve e-ticaret siteleri gibi içerik yoğun siteler için mobil kullanıcı deneyimini optimize etmek ve arama motoru performansını artırmak için etkili bir araçtır.
SEO İçin Neden Gereklidir ?
Web siteleri için olmazsa olmazlardan en önemlisi belki de sitelerin hızıdır. Web sitenizin aramalarda üst sıralarda yer almasını istiyorsanız mutlaka hızının iyi olması gerekmektedir.
Tekrar belirtmek gerekirse SEO’ ya etkisinden bahsetmek ya da hızından bahsetmek istiyorsak, Google AMP sayfaları yalnızca mobil cihazlarda çalışıyor ve bu durumda sadece mobil cihazlarda etkisini gösteriyor.
Bu nedenle SEO’ ya olumlu bir etkisi olabilmesi için sadece mobil aramalar olması gerekmekte. Masaüstü ya da laptop cihazlarınızda Google AMP kullanılamayacağından, bu cihazlardan yapılan aramalarda ve siteye girişlerde SEO’ ya bir katkısı olmayacaktır.
AMP Kurulumu Nasıl Yapılır?
Siteniz eğer WordPress tabanlı ise yönetim paneline giriş yaptıktan sonra Eklentiler bölümüne giriş yapın. Burada Yeni Ekle butonuna tıkladıktan sonra AMP araması yaparak eklentiyi kısa süre içerisinde kurabilirsiniz. Kurulumu tamamlandıktan sonra sayfalarınızın AMP testlerini yapmanız gerekebilir. Bunun için mevcut sayfanızın adres bölümünün sonuna /amp yazmanız yeterlidir.
Eğer CSS bilginiz varsa yazılım kodunu kullanarak AMP şablonlarını daha özelleştirilmiş hale getirmeniz mümkün. Ya da Yoast SEO kullanıyorsanız Yoast SEO & AMP ve PageFrog eklentilerine göz atabilirsiniz.
AMP uyumlu sayfalarınızın istatistikleri için Google Analytics’i kurmanız gerektiğini unutmayın. Analytics sayfasından alacağınız tracking ID numarasını AMP > Analytics kısmına girip kodu yapıştırmanız yeterlidir.
AMP Nasıl Çalışır?
Google AMP nedir konusunu ele alırken sayfaların hızlı yüklenmesini sağladığını belirtmiştik. Peki nedir bu AMP mantığı ve nasıl çalışır? Aslında mantığı basit bir düzeye dayanmaktadır. Bundan dolayı da zaten daha az kod, görsel ve içerik oluşturarak kullanıcıya minimum yük oluşturur. Saniyeler içerisinde kullanıcıya erişim sağlayan sayfalar meydana gelir.
AMP, sayfalarınızın normal şartlarda görünümünü alıp kopyalar ve CDN denen bölümlerde saklar. CDN bir depolama alanıdır. Burada; resimler, görseller, videolar, CSS, JavaScript gibi bölümleri kullanıcıya kısa sürede dağıtım yapılmaktadır.
Kısaca Hızlandırılmış Sayfalar mantığı internet hızına ya da telefona bağlı değildir. Sayfalar çok daha sade ve detaysız bir şekilde kullanıcıya sunulur. HTTP isteklerine yanıt vermek ve buradan doğacak sorunları ortadan kaldırmak amacıyla CSS ve JavaScript yüklenmesine izin vermemektedir. Böylece sayfanın yüklenme hızında doğrudan artış meydana gelecektir.
AMP’li Sayfalar Google Sonuçlarında Nasıl Görünür?
AMP’li (Accelerated Mobile Pages) sayfalar, Google arama sonuçlarında genellikle şu şekilde görünür:
- AMP Simgesi: AMP’li sayfalar, arama sonuçlarında genellikle küçük bir yıldırım simgesi ve “AMP” yazısı ile işaretlenir. Bu simge, sayfanın AMP teknolojisini kullandığını ve mobil cihazlarda hızlı yükleneceğini gösterir.
- Hızlı Yükleme: AMP sayfaları, diğer sayfalara kıyasla daha hızlı yüklenir. Bu, kullanıcıların sayfaları açarken daha az bekleme süresi yaşamasını sağlar.
- Öne Çıkan Karuseller ve Listeler: Özellikle haberler ve blog içerikleri için, Google, AMP sayfalarını mobil arama sonuçlarında öne çıkan karusellerde veya listelerde gösterebilir. Bu, sayfaların daha fazla görünürlük kazanmasını sağlar.
- Mobil-Öncelikli İndeksleme: Google’ın mobil-öncelikli indekslemesi nedeniyle, AMP sayfaları mobil arama sonuçlarında daha iyi bir performans gösterebilir.
AMP kullanımı, mobil kullanıcıların hızlı ve verimli bir deneyim yaşamasını sağlamakla birlikte, içerik üreticiler ve web site sahipleri için de daha yüksek görünürlük ve potansiyel olarak daha iyi SEO sonuçları anlamına gelir.
Google AMP’in Avantajları
Google tarafından sunulan AMP sayfasını kısaca AMP bölümü nedir, ne işe yarar ile açıklamaya çalıştık. Şimdi de dilerseniz avantajları konusuna kısaca bir göz atalım. Zira web site açılış süresinin önemli olduğu günümüzde hızlandırılmış sayfaların önemi daha çok artmıştır. Hatta Google tarafından açık açık AMP uyumlu sitelerin daha görünür ve üst sıralarda olacağı belirtilmiştir.
AMP avantajları ise şu şekildedir:
- Başta Google Chrome olmak üzere; Mozilla Firefox, Microsoft Edge, Safari ve Opera tarayıcılarını desteklemektedir.
- Web sayfalarınızın yüklenme hızlarına olumlu yönde doğrudan etki eder.
- Arama sonuçlarında sayfanızın bulunduğu konumu yükseltir.
- Kullanıcıların deneyimleri olumlu yönde değişir.
- Sitenizden hemen çıkma oranında düşüş yaşanır.
- Sunucunuza gönderilen isteklerden dolayı oluşan yük azalır.
Google AMP’in Dezavantajları
Tahmin edeceğiniz üzere AMP avantajları kadar dezavantajları ile de konuşulmaktadır. Çünkü bazı düzenlemeler yapılmasını zorunlu kılan bu uygulamada teknik bilgi yönünden zayıf olanlar için dezavantajlardan bahsedilebilmektedir. Google AMP dezavantajları şu şekilde sayılabilir:
- URL ayarlamaları yapılmalı, AMP sayfalarını ekstra olarak geliştirmelisiniz.
- Belirli etiketleri kullanmazsanız, reklamlarınız gözükmeyecektir.
- AMP performanslarını Google Analytics üzerinden izlemek istiyorsanız ekstra kod ya da eklenti kullanmanız şarttır.
- Hızlandırılmış sayfalar da çok daha az imge bulunduğundan işlevsellik düşüktür. Arttırmak için ekstra çalışma yapmanız gerekebilir.
- AMP sayfalarda görseller yoktur bundan dolayı görsel etkileyicilik ortadan kalkar.
- Üçüncü taraf JavaScript kullanımı bulunmaz.
AMP Siteniz için Uygun mu?
Hızlandırılmış sayfalar uygulamasının daha çok içerik barındıran sayfalar için uygun olduğunu belirtmek mümkün. Çünkü içerik sayfalarında görsel, video ve diğer verilerin ağırlığı çok fazla olmamaktadır. Google tarafından da blog, haber siteleri gibi alanlarda daha yaygın kullanılması önerileri mevcuttur.
Diğer sayfalarda ya da web site türlerinde de AMP kullanılabilir. Fakat bu sitelerin görsel yoğunluğu fazlaysa örneğin ürün fotoğrafları vs. bu durumda kullanıcı deneyimi olumsuz etkilenebilir. Bu durumda tüm web siteyi dönüştürmek yerine sadece içeriklerin bulunduğu sayfalar üzerinde de çalışma yapılabilmektedir.
AMP Testi Nasıl Yapılır?
Sayfalarınızda AMP testi yaparak uyumluluk seviyelerini ölçebilir, hala geçerli olup olmadıklarına göz atabilirsiniz. Bu testi yapmak için Google tarafından sunulan araçları kullanabilirsiniz. https://search.google.com/test/amp?hl=tr adresi aracılığıyla web sitenizin adresini girerek kontrol sağlamanız mümkündür.
Eğer sitenizi iyileştirmek, sıralama almak ve SEO anlamında eksiksiz hareket etmek isterseniz Union İstanbul firmamızla iletişime geçebilirsiniz. AMP optimizasyonu başta olmak üzere; SEO danışmanlığı, dijital ve geleneksel reklamcılık alanında sizlere hizmet vermeye devam ediyoruz. Firmamıza iletişim bilgilerinden ya da site üzerinden ulaşabilir var olan hizmetleri inceleyerek sitenizin ihtiyacını saptayabilirsiniz.
İlginizi çekebilir ;