Google ADS filtreleri, reklam kampanyası ve anahtar kelime ve reklam grupları adına belirli ölçütler oluşturmaya yarar. Bu ölçütler sayesinde ciddi anlamda zamandan tasarruf elde edebilirsiniz. Söz konusu Google reklamları hakkında bilginiz varsa bu sürecin ne kadar zor olduğunu bilirsiniz. Ancak arama devi Google bu konuda size yardımcı olacaktır.
Reklam verme sürecinde çeşitli etkenler ve bu etkenlere bağlı olarak da veriler bulunmaktadır. Her bir verinin varlığı reklam stratejisini belirlemek için önemlidir. Yalnız uzmanlar dahi bu süreç içerisinde tüm verileri tek tek incelemek konusunda endişe duyarlar. Çünkü bu etkenler ciddi anlamda bir süre kaybına neden olabilmektedir. Ancak merak etmeyin ki süreci kolaylaştıracak değişik unsurlar da mevcuttur. Bunların başında da Google ADS filtreleri gelmektedir. Doğru bir Google ADS yönetimi için siz de bu filtreleri oluşturmalı, takibinizi sürdürmelisiniz.
Google ADS Filtreleri Nelerdir?
Filtreler veriler arasında bir süzgeç görevi görmektedir. Gerekli bilgileri ve gereksiz bilgileri birbirinden ayırarak net bir veri akışını size sunmaktadır. Google reklam grupları, kampanyalar ve anahtar kelime belirlemesi esnasında bilgiler çoktur. Reklam sonucunda elde edilen verilerin doğruluğu, istendik yönde olup olmadığı ve sağladığı katkılar konusunda filtreleme görevini ADS filtreleri sağlar.
ADS filtreleri belirli formülasyonlara sahiptir. Formüller sanıldığının aksine kolay bir şekilde kurulabilmektedir. Birkaç saniye içerisinde kurulacak formül ile ölçütler belirlenir. Ölçütler var olan işlemler arasında tarama yaparak hangisinin uygun olduğu ya da hangi aralıkta neler gerçekleştiğini kısa sürede size sunar. Böylece zamandan tasarruf ile istediğiniz bilgilere kolay bir şekilde erişebilirsiniz.
Google ADS Filtreleri Nasıl Kullanılır?
Mevcut sistemde Google aramayı nasıl filtreleyebilirim konusu için birden fazla filtreden bahsedilebilir. Peki bu filtreler nasıl kullanılır ve neler yapmak gerekir? Aslında Google ADS erişiminize mevcutsa kısa süre içerisinde bu filtreleri kurabilirsiniz.
Öncelikle Google ADS profiline giriş yapın sonra sol tarafta yer alan Kampanyalar kısmına tıklayın. Filtre bölümünde varsa halihazırda hangi filtreleri kullandığınızı yansıtır. Filtre Ekle bölümüne eriştiğinizde ve doğru bir formül girişi yaptığınızda yeni filtreleri kullanmaya başlayabilirsiniz.
Yalnız Google ADS kampanya durumu hakkında bilgi almanızı sağlayacak olan filtrelerde semboller bulunacaktır. Temel matematik bilgisiyle oluşturulacak olan semboller hakkında bilgi almak için kısaca bir özet geçelim:
> (Büyüktür): Bir sayının daha yüksek/ büyük değere sahip olmasını ifade eder.
< (Küçüktür): Bir sayının daha küçük değere sahip olmasını ifade eder.
>= (Büyüktür veya Eşittir): Seçilen sayıya eşit ya da bu sayıdan büyük olanları ifade eder.
<= (Küçüktür veya Eşittir): Seçilen sayıya eşit ya da küçük olanları ifade eder.
Çoğu filtrede belirli bir rakam kullanmanız gerekir. Örneğin veriler arasında 3’ten büyük ya da küçük olanları sıralamak isteyebilirsiniz. Diğer filtrelerde ise metin girişi yapmanız gerekir. Metinleri her satıra işlemeniz şarttır.
Ayrıca bilmelisiniz ki filtreler kategorilere ayrılmış vaziyettedir. Kampanya, Reklam Grupları ya da Anahtar Kelime gibi çeşitli filtreleme kategorilerini görmeniz mümkündür. Yalnız bilmelisiniz ki filtreleri en çok kullanacağınız hedeflerinize göre sıralamalısınız. Yani her kategori, filtreleme var diye hepsini kullanmak zorunda değilsiniz.
Google ADS’te Bulunması Gereken Anahtar Kelime Filtreleri
Sistem üzerinde etkili olabilmek ve kısa sürede Google ADS arama yapabilmek için değerlendirebileceğiniz birkaç örnek filtreleme mevcuttur. Bu filtrelemeler hakkında size bilgi vereceğiz. Eğer siz de reklam stratejinize uygun olduğunu düşünüyorsanız filtreleri ekleyerek dilediğiniz bilgiye saniyeler içerisinde erişin. Böylece tüm verileri tek tek satır aralarında bulmadan bilgiye tek tık ile erişebilirsiniz.
Filtre 1: Maliyet >= EBM hedefi ya da ortalama EBM + Dönüşümlerin 2 ya da 3 katı < 1
Google ADS alanında eklemeniz gereken ilk filtrelerden birisidir. Özellikle doğru maliyet oluşturma ve parayı nereye harcayacağınız konusunda size bilgi verecektir. Eğer işinize daha uyumlu olsun isterseniz şu filtreye de göz atabilirsiniz:
Filtre 2: Maliyet >= Ortalama EBM + Dönüşümün 2 veya 3 katı. Değer / Maliyet (Roas) < Roas Hedefi
Daha ayrıntılı ve derine inmiş bir şekilde anahtar kelime eşleme türüne bağlı olarak da diğer faktörlere dayalı olacak şekilde filtreleme yapılabilir. Filtreleme sayesinde boşa harcanan ücretleri tespit etmek daha kolaydır. Örneğin, geniş anahtar kelimeler harcamayı arttırabilir ancak düşük dönüşe neden olabiliyor. Bu durumu görmek kişilere sıralı ya da tam eşleme yapabilmek için de bir sinyaldir.
Filtre 3: Maliyet >= Ortalama EBM’nin 2 ya da 3 katı + Dönüşümler < 1 + Eşleme Türü = Geniş, Sıralı ya da Tam
Bu formül sayesinde doğru anahtar kelime eşleme türüne ulaşmanız ve maliyeti yönetmeniz mümkün kılınacaktır. Google ADS kampanya durumu pratik bir şekilde saptanarak rahatlık elde edilmesine neden olabilir.
Filtre 4: Tıklama Oranı < %10 + Gösterimleri >= 100 olan anahtar kelimeler
Tüm reklam grupları arasında anahtar kelime örneklerinin en kötü performansı gösteren durumlar ortaya çıkmasına neden olur. Tüm anahtar kelimeler arasında en kötü sonuç verenleri bulabilirsiniz.
Filtre 5: Tıklama Oranı > %15 olan anahtar kelimeler
En iyi hangi anahtar kelimelerin tıklama aldığını, kullanıcıların karşısına çıkarak hedefe ulaştırabileceği konusunda bilgi alabilirsiniz. Böylece en çok tıklama alan kelimeler üzerinde değişikliğe giderek hedef davranışı elde etmeye çalışabilirsiniz.
Filtre 6: Eklendi / Hariç Tutuldu = Yok + Arama Terimi ‘ayı’ içeriyor
Filtre 7: Eklendi / Hariç Tutuldu = Yok + Arama Yerimi ‘terlik’ içeriyor
Yukarıdaki iki filtre arama terimi filtresi olarak bulunur. Kullanıcıların aramalar sırasında hangi anahtar kelimede sizi bulduğunu ya da hangilerinde sıralamada olmadığınızı görebilirsiniz. Söz konusu filtreler ile negatif anahtar kelime ekleyip eklemeyeceğinizi, yeni proje oluşturup oluşturmamanız gerektiği konusunda da bilgi alabilirsiniz.
Filtre 8: Eşleme Türü > Tam Eşleme (yakın varyasyon)
Filtre 9: Eşleme Türü > Tam / Sıralı / Geniş / Sıralı (yakın varyasyon)
Google reklamları nasıl görünür konusunda bilmeniz gereken bir durum var. Reklamlar sadece tam eşlemeli durumlarda ortaya çıkmaz. Yakın varyasyonlar da reklamların tetiklenerek ön plana çıkmasına neden olur. Eğer yukarıdaki filtreleri kullanarak tam eşleme varyasyonlarında daha yüksek EBM fark ederseniz anahtar kelimelerinizi düşürebilirsiniz.
Filtre 10: 100’den Az Gösterimler + 1’den Az Tıklamalar için
Gösterime bağlı olarak alınan tıklama oranlarına göre verilerin sunulmasını sağlayan filtredir. Örneğin 100’denaz gösterim alan ancak 1’den az tıklamaya neden olan reklam gruplarını fark edebilirsiniz. Faydası olmayan reklam gruplarını saptamak için etkilidir.
Filtre 11: %10’dan büyük Tıklama Oranı + 1’den Küçük Dönüşümler için
Görece iyi tıklama oranı almış olan ancak dönüşüm sağlamayan yani istenen yönde hareketin oluşmadığı reklam projelerini anlayabilirsiniz. Böylece dönüşümleri yönlendirerek satışları arttırabilirsiniz.
Filtre 12: Ortalama Oturum Süresi (Saniye) > 120 + Tıklama Oranı >= %15
Kullanıcıların reklamdan geldikten sonra sayfada geçirdiği süreyi ve buna bağlı olarak etkileşimin yüksek olduğu reklam projeleridir. Bu filtrelemeye göre karşınıza çıkacak olan reklam projeleri oldukça iyi bir performansa sahiptir.
Filtre 13: (Düşük performansa sahip kampanyalar): Kampanya Bitiş Tarihi + EBM için > hedefinizin 2-3 katı
Filtre 14: (Fazla performansa sahip kampanyalar): Kampanya Bitiş Tarihi + EBM < hedefiniz için
Yukarıda yer alan iki filtreleme yolunda giden ya da gitmeyen kampanyaların bitiş tarihi gelmeden önce fark edilmesini sağlar. Bu sayede kampanya sonlanmadan doğru veri elde etmeyi sağlar.
Filtre 15: Hemen Çıkma Oranı > %55 ya da Hemen Çıkma Oranı > %55 + Tıklamalar >= 150
Hemen çıkma oranları reklamların kullanıcı üzerinde etkisiz oluşuna dair bilgi verir. Çıkma oranlarını düşürmek reklamdan alınacak sonuçların istendik yönde olmasına neden olur. Yukarıda iki farklı filtreleme mevcuttur. Yalnız bu filtrelemeler ihtiyaca bağlı olarak değişebilmektedir.
İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz: