Anahtar kelime yamyamlığı olarak Türkçeye çevrilen keyword cannibalization bir web sitesinin istenmeden birden fazla sayfada ya da gönderide aynı anahtar kelimeyi hedeflemesi olarak tanımlanabilir.
Hem teknik hem de içerik kaynaklı olabilen bir SEO problemidir. Keyword cannibalization problemi yaşanan sitelerde sayfalar, ilgili anahtar kelimelerde birbirilerinin güçlerini alırlar. Böylelikle SEO görünürlüğü ve organik trafikte düşüşler yaşanır. Web sitesinde anahtar kelime yamyamlığının olup olmadığını anlamanın en iyi yolu istatistikleri kontrol etmektir. Search Console verilerinde landing bir sayfanın organik trafiğinde beklenmeyen bir düşüş yaşanması ya da dalgalanmaların olması bu duruma işarettir.
Farkında olarak ya da olmayarak ortaya çıkan bu sorun neticesinde siteniz SEO anlamında olumsuz etkilenecektir. En çok karşılaşacağınız durumlardan birisi de sayfalarınızın sürekli sıralamasındaki ani değişimler olacaktır.
Anahtar kelime kullanımı Google tarafından sevilen ve dikkat edilen bir unsurdur. Ancak siteler ya da SEO uzmanları bu alana yaptığı çalışmalarla bazı yanlışlara yol açmaktadır. Özellikle Google güncellemelerini takip etmeyenler bir şekilde kendini yanlış anahtar kelime rekabeti içerisinde bulacaktır. Keyword cannibalization ile karşı karşıya kalan siteler bu noktada düzenlemeye gitmelidir.
Keyword Cannibalization (Anahtar Kelime Yamyamlığı) Nasıl Tespit Edilir ?
Yazılan bir içerik ya da sayfanın, aynı adreste yer alan diğer sayfalarla yarışmasıdır. Normal şartlarda tek bir URL üzerinden çekilmesi gereken trafik diğer sayfanın diğer yazıları ile paylaşılmaktadır. Bu durum ortaya keyword cannibalization çıkmasına neden olur. Anahtar kelime yamyamlığı olarak adlandırılan bu süreç aslında farklı sebeplere dayanmaktadır.
Aynı anahtar kelime ile yazılan yazılardan dolayı ortaya çıkmaktadır. Diğer taraftan bu anahtar kelimenin türevlerinin de Google tarafından tanımlanması site içerisinde rekabeti doğurur. Normal şartlarda tek adreste toplanması gereken indeks ve görüntülenme hızı birden fazla adrese yayılır. Bunun sonucunda sitede sıralama istenen düzeye çıkamadığı gibi sıralamalarda ciddi oynama yaşanır.
Anahtar kelime yamyamlığı durumunun varlığını anlamanın ve tespit etmenin çeşitli yolları bulunur. Bu yollardan en kolayı Google parametrelerini kullanmaktır. Bir başka yol da Google Search Console kullanmaktır. Ücretsiz olarak kullanılabilen araç cannibalization sorununu tespit edebilir. Site trafiğini inceleyerek ve anahtar kelime araştırması yaparak raporlar incelenebilir. Ani değişimler ve dalgalanmalar anahtar kelime yamyamlığını işaret edecektir.
Ücreti SEO araçlarını kullanmak da anahtar kelime sorunlarının tespitinde kullanılır. Ahrefs, Semrush gibi uygulamalar kullanılabilir. İçerik ve sayfa sayısının fazla olduğu sitelerde Screaming Frog ile dışa aktarma yapılabilir. Excel üzerinden dışa aktarma yapıldığı takdirde belirli konular hakkında kaç içerik olduğu görülebilir.
Keyword Cannibalization Tespiti ve Çözüm Yolları
Web sitesinde bir anahtar kelimede keyword cannibalization olup olmadığını anlamanın en kolay yolu Google analytics kısmını kontrol etmektir. Search Console’da bulunan Search Analytics kısmına girerek incelemek istenen kelime sorgu alanındaki tam sorgu seçeneği seçilerek araştırılabilir. Dalgalanmadan şüphelenilen tarih aralığı seçilerek arama yapmak mümkündür.
Normal şartlarda bir anahtar kelimenin getirdiği organik trafik bir sayfada yoğunlaşmış halde görülür. Araştırma sonucunda ortaya çıkan tabloda baskın olan tek bir sayfa yok ise ve sayfaların organik trafik analizleri birbirine yakın ise anahtar kelime yamyamlığı olma ihtimali yüksektir.
Keyword Cannibalization çözümü mümkündür. Fark edildiği takdirde hızlı bir şekilde çözülmesi gerekir. Birden fazla çözümü olabilir. Anahtar kelime yamyamlığının çözüm yolları şunlardır ;
- Sayfaları birleştirerek keyword cannibalization çözümü: İlk yöntemlerden biri sayfaları birleştirmektir. Sayfa ve içerikleri birleştirmek tüm tıklamaları ve tüm backlinkleri tek bir hedefe çekmeye yarar. Bu sayede tarama bütçesi efektif şekilde kullanılır ve tüm çalışmalar tek bir hedefte olması ile olumlu dönüşler katar.
- Yönlendirme yaparak keyword cannibalization çözümü: Sayfaları birleştirdikten sonra pasif hale getirilen sayfalar ana sayfaya yönlendirilmelidir. 301 yönlendirmesi yapılarak tüm yönlendirmeleri aktif hale getirilmelidir. Yapılmadığı takdirde indekslenen sayfalar arama motorunda boşa düşecektir.
- Canonical etiketi kullanarak keyword cannibalization çözümü: Anahtar kelime yamyamlığı teknik bir sorundur. Bu sebepten teknik bir çözümün yapılması da gerekir. Bu yöntem, ilgili sayfaların birleştirilmesi ya da silinmesi mümkün değilse, kullanıcı deneyimini iyileştirmek için kullanılır.
- Noindex etiketi kullanarak keyword cannibalization çözümü: Benzer hedeflemelerin olduğu sayfalardan trafik almak istenmeyen sayfaya noindex etiketi kullanılabilir. Böylelikle trafik karışıklığı yaşanmayacaktır.
Keyword Cannibalization SEO’daki Önemi
SEO; teknik ve iç olarak ikiye ayrılmaktadır. Web site optimizasyonu hem iç hem de teknik açıdan oldukça büyük öneme sahiptir. Eğer optimizasyonu anahtar kelime kullanımı için yapmazsanız, ciddi sorunlarla karşı karşıya kalırsınız. Özellikle keyword cannibalization noktasında problemleri aşamadığınızdan okuyucu ve görüntüleme kaybına erişirsiniz.
Günümüzün en yaygın teknik SEO hataları arasında bu anahtar kelime yamyamlığı bulunur. Sayfada gizli odak kullanımları, benzer odaklarla içerik üretilmesi SEO’yu olumsuz yöne çeker. Sitede kullanıcı deneyimi, botların okuyuş hızı ve anlayışı değişir. Tüm bunların neticesinde geri sayfalara düşerek sitenizin ilerlemesini yavaşlatırsınız.
Keyword Cannibalization Nedenleri ve Çözümleri
Birden fazla hata keyword cannibalization sorununun ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bunların fark edilip tespit edilmesi ile hızlı reaksiyon almak gerekir. Aksi takdirde sitenin değerlerinde düşüş meydana gelecektir. Genel olarak nedenleri ve çözümleri şu şekildedir:
Nedenleri | Açıklaması | Çözümleri |
Yanlış İçerik Stratejisi | Anahtar kelimelerin doğru tespit edilmemesi, iyi değerlere sahip olmasından dolayı birden fazla sayfada aynı şekilde kullanılmasıdır. | Sayfalar arasında en çok görüntüleme ve sıralama alan belirlenmelidir. Diğer URL adreslerinden 301 koduyla kalıcı yönlendirilmesi yapılmalı. |
İçeriğin Yeterli Olmaması | Sadece içerik yazmak değil, yeteri kadar yazılmaması da etkendir. Eksik yazılarda anahtar kelime baskın olmadığında birden fazla kelime algılanır. | Ne çok kısa ne de çok uzun içerikler oluşturulmalıdır. Sayfada yer alan içerik rakiplere göre anahtar kelimeyi belli edecek şekilde uzatılmalıdır. |
Benzer URL Yapıları | URL oluştururken başlıktan ya da manuel girişten bağlı olarak benzer yapıların oluşturulmasıdır. | URL bilgileri birebir aynı olmamalıdır. URL’de güncelleme ve beraberinde eski adresten yeni adrese yönlendirme yapılmalıdır. |
Backlink Çalışmaları | Bizzat kendi sitenizdeki anahtar kelimeden backlink yani tanıtım yazısı almadır. Yükselmesi hedeflenen sayfa ile backlink yazısı kendi içerisinde yarışacaktır. | Tanıtım yazısı alırken farklı odak kelimeden hedefle içerik oluşturulmalıdır. İçerik içinde yer alan birkaç kelimeden kendi sitenize yönlendirme sağlamalısınız. |
Cannibalization ile karşılaşmanın 2 nedeni vardır. Bunlar;
- Meta Data: 2 ya da daha fazla sayfa benzer veya aynı hedefli meta datalar içeriyor ise meta data sorunu yaşanabilir. Bu problemin çözümü hızlı ve daha kolaydır. Meta data seviyesinde yaşanan bu problem genellikle kategori – alt kategori içeren e-ticaret sayfalarında görülüyor.
- Sayfa içeriği: Çok metin içeren sayfalarda içeriklerden dolayı cannibalization sorunu ile karşılaşılabilir. Bu durumda sorunun çözümü bir miktar zaman alabilir. Başlıklar ve konular farklı olsa da aynı anahtar kelimenin odak olduğu benzer içerikler bu duruma sebep olabilir. İçerikleri yapılandırmak ya da farklı içerikler ile değiştirmek faydalı olacaktır.
Keyword Cannibalization Çözümleri
Anahtar kelime yamyamlığı probleminin farklı çözümleri bulunur. Bu çözümler;
- Web sitesini yeniden yapılandırmak: Keyword cannibalization çözüm yöntemleri arasında en kolay yöntemlerden biridir. Birbiri ile benzer sayfaları bir sayfa altında toplayarak yapılır.
- İçerikleri optimize etmek: İçeriklerin her zaman özgün olmasına dikkat edilmelidir. Özgün olmayan içerikler siteden kaldırılarak ilerlenebilir. Benzer konulardaki içerikleri bir çatı altına alarak toparlamalar yapılabilir. Ayrıca zayıf içeriklerin optimizasyonu da yapılmalıdır.
- Yeni anahtar kelimeler bulmak: İçerikler özgün ve sorunsuz ise seçilen anahtar kelimeler doğru olmayabilir. Daha jenerik kelimeler ile yeni anahtar kelimeler kullanımı denenmelidir.
- 301 yönlendirme yapmak: Daha az trafik alan içerikleri daha fazla tıklanan ve kaliteli sayfaya yönlendirerek yapılır.
Keyword Cannibalization’ ın Web Sitelerine Etkileri Nelerdir ?
Anahtar kelime yamyamlığı olarak da bilinen bu terim web siteleri için zararlıdır. Arama sonuçlarını karıştıran ve site hitlerini etkileyen durum pek çok olumsuz etkiye yol açar. Keyword cannibalizaton’ ın web sitelerine etkileri şu şekildedir;
- Organik trafiği sayfalar arasında paylaştırır. Arama sonuç sayfalarında bulunan sayfaların sürekli olarak değiştirilmesi sonucunda ortaya çıkan organik trafik sayfalar arasında bölünür. Önemli sinyaller arasında bulunan organik ziyaretçi sayısı sayfalara bölünür ise sayfa değeri olumsuz etkilenmiş olur. Google Analytics verilerinde en fazla trafik olan sayfa sıralamaları yapıldığında sayfalar benzer anahtar sözcüklerden trafik almasına rağmen verilerin doğru ölçülmemesine sebep olabilir.
- Dönüşüm oranlarını düşürür. Anahtar kelime yamyamlığının görüldüğü sayfalar tespit edilmezse trafik beklenilen sayfa yerine arama sonuçları ilgisiz sayfalar yer alabilir. Kullanıcılar arama sonuçlarıyla eşleşmeyen sayfalar ile karşılaşabilir.
- Backlink gücü paylaştırılır. Benzer konular için edinilen backlinkler tek sayfada toplanmak yerine farklı sayfalara bölünürse sayfaların güçleri olumsuz etkilenecektir. Aynı zamanda benzer anchor textlerle farklı sayfalarda backlink edinilmesi arama motoru botlarının filtresine takılabilir.
- Crawl bütçesi verimsiz kullanılır. Aynı konu hakkında birden fazla içeriğin bulunması tarama bütçesini verimsiz kullanımına sebep olabilir. Hazır konusu açılmışken, Crawl Budget (tarama bütçesi), web siteleri için ne kadar da önemliymiş dedirtecek bir yazımızı bırakıyorum buraya. Mutlaka okumalısınız..
Keyword Cannibalization Tespit Ederken Kullanılacak Araçlar
Ücretli ve ücretsiz olmak üzere keyword cannibalization tespit edilebilmektedir. Ücretsiz olarak tespit etmek adına Google Analyticst kullanabilirsiniz. Diğer taraftan Google Search Console üzerinde yer alan landing sayfasından grafiğinize bakabilirsiniz. Keskin değişimler olması size anahtar kelime yamyamlığı noktasında fikir verebilir.
Ücretli kullanımda bulunmak isteyenler ise Ahfresh, Semrush gibi sitelerden yararlanabilir. Siteler üzerinden hem genel site grafiğinize bakabilir hem de hangi URL hangi anahtardan güç aldığını görebilirsiniz. Benzer kelimeler birden fazla URL tarafından görüntüleme getiriyorsa burada sorun olduğunu anlayabilirsiniz.
Ne Keyword Cannibalization Değildir?
Her ne kadar anahtar kelime yamyamlığı anlamak için grafikte dalgalanma olması beklense de tek durum bununla sınırlı değildir. Sitenizin değerlerinde düşüş yaşanması farklı sebeplere bağlı olabilir. Diğer taraftan aynı anahtar kelimelerin sitenizde farklı URL tarafından tanımlanması da yeterli değildir. X sayfanızda ilk sayfada yer alıyor Y sayfanızda 3-4. Sayfalarda bulunuyorsa bu oldukça normaldir.
Keyword Cannibalization için Tavsiyeler
İçerik stratejisi temel dikkat etmeniz gereken noktalardan birisidir. Genel olarak dikkat etmeniz gerekenler şunlardır:
- Kısa ve uzun vadeli anahtar kelime çalışması yapmalısınız.
- Benzer anahtar kelimeleri tek bir sayfada kullanmaya özen göstermelisiniz.
- Yetersiz içeriklerinizi uzatmalı-genişletmelisiniz.
- Hataları kısa sürede tespit etmek adına site trafiğinize göz atmalısınız.
- Olası sıralama değişimlerinde aceleci davranmamalı, gözlemlemelisiniz.
Tespit ettiğiniz anahtar kelime yamyamlığı için çözümlere göz atarak ilerlemelisiniz.
Diğer Sayfalar:
Tarama Bütçesi Nedir? Neden Optimize Edilmeli?
Google Search Console Cezaları Nelerdir?
Seo Araçları Nelerdir? En Çok Kullanılan SEO Araçları