Bu yazımızda meta açıklaması ( meta description ) ne demek ? Meta açıklamasının önemi nedir ? Bunlardan bahsedeceğiz. Hazırsanız başlayalım..
Arama motorlarında herhangi bir arama yaptığımızda çıkan sonuçlarda hepimizin gördüğü iki kısım bulunmaktadır. Bunlar site, konu başlığı olan meta title ve o içeriğe ait kısa bir açıklama meta description olarak karşımıza çıkmaktadır. Meta veriler sitelerin arama motorlarında daha iyi bir konuma gelmesinde etkili olmasının yanında, tıklanma oranı olarak adlandırılan TO oranını en yüksek seviyeye çıkarmak için de oldukça önemli SEO kriterlerinden birisidir.
Türkçe karşılığı açıklama olarak isimlendirilen meta description, bir web sitesinde oluşturulan içeriğin arama sonuçlarında, içerik ile ilgili özet bilgilerin yer aldığı bölüme denilmektedir. Aşağıda ki görselde kırmızı ile belirttiğimiz kısım, web sitesinde bulunan o sayfanın meta açıklama kısmıdır.
Meta Açıklaması Kaç Karakter Olmalı ?
Meta açıklama kısımları 50 ila 155 karakter aralığında oluşmaktadır. Mobil kullanıcıları da göz önüne alırsak 50 ila 135 karakter arası yapmanızı öneriyorum. Mobil kullanıcıların her geçen gün artış sağladığını düşünürsek içeriklerimizi buna göre optimize etmekte fayda olacaktır.
Meta Description, bir web sayfasının içeriği hakkında kısa bir özet sunan HTML meta etiketidir. Meta Description’da karakter sınırlaması, Google ve diğer arama motorları tarafından gösterilen maksimum karakter sayısıdır. 2021 yılında, Google SERP’lerinde gösterilen Meta Description’lar için maksimum karakter sınırı 155-160 karakterdir.
Meta Description’da karakter sınırlaması önemlidir çünkü:
SERP’de Gösterilen Metin Sınırlıdır: Google SERP’lerinde, Meta Description’ın tamamı görünmeyebilir. Bu nedenle, kullanıcıların ilgisini çekmek ve tıklama oranını artırmak için, önemli bilgileri en başta vermek ve kısa ve öz bir şekilde ifade etmek önemlidir.
Mobil Cihazlarda Daha Önemlidir: Mobil cihazlarda, SERP sonuçları daha küçük bir ekranda gösterilir. Bu nedenle, Meta Description’ın karakter sınırlamasına uymak, mobil cihazlarda daha önemlidir.
Anahtar Kelime Optimizasyonuna Yardımcı Olur: Meta Description, anahtar kelime optimizasyonu için önemlidir. Doğru anahtar kelimeleri kullanarak, Meta Description’ın optimize edilmesi, arama motorlarında daha yüksek bir sıralama elde etmenize yardımcı olabilir. Ancak, karakter sınırlaması nedeniyle anahtar kelimelerin uygun bir şekilde kullanılması önemlidir.
Okunabilirliği Artırır: Kısa ve öz bir Meta Description, okunabilirliği artırır ve kullanıcıların sayfanın içeriği hakkında hızlı bir şekilde bilgi edinmelerini sağlar.
Bu nedenlerden dolayı, Meta Description’da karakter sınırlamasına uymak ve kısa ve öz bir açıklama kullanmak, web sitenizin görünürlüğünü artırabilir ve kullanıcıların ilgisini çekebilir
Global de en çok kullanılan arama motorlarından Google, Bing ve Yandex için geçerli kural budur.
Meta Açıklaması Nasıl Eklenir ?
Meta Açıklaması (Meta Description), bir web sayfasının arama motorları tarafından taranması sırasında, sayfanın içeriği hakkında kısa bir özet sunan bir HTML meta etiketidir. Meta Açıklaması, SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfası) üzerinde görüntülenen sayfa başlığı ve URL ile birlikte, kullanıcının ilgisini çekmek için önemli bir rol oynar.
Daha sonra, web sayfanızın HTML kodunu düzenleyin. HTML kodunda, <head> etiketleri arasında bulunan <meta> etiketi kullanılarak Meta Açıklaması eklenir. Aşağıdaki örnekte, Meta Açıklaması “Web sayfamın açıklaması burada” olarak belirtilmiştir.
<head> <meta name=”description” content=”Web sayfamın açıklaması burada”> </head>
Meta Açıklamasını ekledikten sonra, web sayfanızı kaydedin ve yayınlayın. Ardından, Google ve diğer arama motorları tarafından sayfanızın Meta Açıklaması gösterilebilir hale gelecektir.
WordPress’te Meta Açıklaması Ekleme
WordPress sistemlerde meta açıklama eklemek için birçok alternatif eklenti bulunmaktadır. Sadece meta açıklama için hazırlanan eklentilerin yerine, WordPress sistemler için yapılmış SEO eklentilerini kullanmanız birçok konuda işlerinizi kolaylaştıracaktır. Bu eklentilerin başında Yoast, All in SEO ve Rank Math gibi popüler eklentiler yer almaktadır. Eklentileri kurduktan sonra içerik kısmına girdiğinizde içeriğin alt kısmında eklentinin oluşturduğu bazı özel alanlar vardır. Bu kısımlarda hem arama motorları hem de sosyal medya sitelerinde görünebilecek açıklamaları ekleyebilirsiniz.
Eklenti kullanmadan özellikle her sayfa için farklı bir açıklama oluşturmak oldukça zor olup, yazılımcı desteği alınarak yapılabilmektedir.
Diğer Sistemlerde Meta Açıklama Ekleme
WordPress harici özel yazılım veya hazır CMS sistemlerinde meta açıklama, yazılımların özelliklerine göre değişmektedir. Genelde bu alanlar içerik oluşturulan sayfaların en alt taraflarında Meta Description veya Meta Açıklama olarak yer almaktadır.
Meta Açıklama Neden Önemlidir ? SEO’ ya Etkisi Nedir ?
Öncelikle bir web sitesine içeriği girdikten sonra meta açıklaması girmezseniz arama motorlarının, arama sonuçlarında site içeriğinden gelişi güzel veri çektiğini ve bunları gösterdiği bilmelisiniz. Bu çok verimli bir yöntem olmadığının farkına vararak, direkt olarak manuel açıklama yazmanız SEO açısından çok daha sağlıklı olacaktır. Meta açıklamanın belli başlı önem arz eden noktaları vardır, bunları maddelemek gerekirse;
- İçerik hakkında net bilgileri kısaca ziyaretçilere sunabilirsiniz,
- Açıklama kısmında yer vereceğiniz anahtar kelimeler ile arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alırsınız,
- İlgi çekici ve harekete geçirici açıklamalar oluşturarak, insanların sitenize tıklanma oranını yükseltirsiniz.
Yukarıdaki maddelerde görüldüğü üzere, meta açıklama tamamen site hiti artırıcı bir faktör olarak hedeflendiği gibi arama motoru sonuçlarında yükselmeyi sağlar. Bir diğer deyişle, iyi yazılmış bir meta açıklama site içi etkileşimi arttırarak sitenin arama motorlarınca yakalanmasını kolaylaştırır.
Yani kısaca özetlemek gerekirse, meta açıklamalarının SEO’ ya etkisi vardır ve önemli bir etkendir. Hemen burada SEO’ ya etki eden başka bir yazımızı da eklemek isterim. SEO açısından önemli bir konu olan derin linkleme nedir ?
Meta Description’ın Faydaları Nelerdir?
Kullanıcılara İlgilendikleri Konuda Bilgi Verir: Meta Description, SERP (Arama Motoru Sonuç Sayfası) üzerinde görüntülenir ve kullanıcılara sayfanın içeriği hakkında hızlı bir bilgi verir. Bu, kullanıcıların ilgisini çekerek, tıklama oranını artırır.
Arama Motorlarına Sayfanın İçeriği Hakkında Bilgi Verir: Arama motorları, Meta Description’ı sayfanın içeriği hakkında bir ipucu olarak kullanır. Bu, arama motorlarının sayfanızı doğru bir şekilde endekslemesine ve sıralamasına yardımcı olur.
Anahtar Kelime Optimizasyonuna Yardımcı Olur: Doğru anahtar kelimeleri kullanarak Meta Description’ın optimizasyonu, arama motorlarında daha yüksek bir sıralama elde etmenize yardımcı olabilir.
Marka Farkındalığını Artırır: Meta Description, markanızın hakkında hızlı bir bilgi verdiği için marka farkındalığını artırır.
Tıklama Oranını Artırır: Kullanıcılara hızlı bir şekilde sayfanın içeriği hakkında bilgi veren doğru ve ilgi çekici bir Meta Description, tıklama oranını artırır. Bu da daha fazla trafik, daha yüksek dönüşüm ve daha fazla gelir anlamına gelir.
Meta Description’ın önemi ve faydaları yukarıdaki gibidir. Bu nedenle, web sayfalarında Meta Description kullanımı önemlidir ve doğru bir şekilde optimize edilmelidir.
Meta Açıklama Nasıl Yazılmalıdır ?
Birçok web site sahibi, meta açıklamalarda sadece anahtar kelime geçirerek üst sıralarda yer alacağını düşünse de bu bir spam işlemi olup, belli bir süre sonra siteleri olumsuz olarak etkilemektedir. Bu yüzden nasıl ki içerik hazırlarken itina ve düşünce ile hareket ediyorsanız, meta açıklama yazarken de aynı öz veri ve stratejik düşünce ile hareket etmelisiniz. Bunun için dikkat etmeniz gereken 4 ana kural vardır:
Özgün Olun!
Arama motorlarının en sevdiği içerik türü özgün, gerçek bilgi ve net olan anlatımlardır. Bu yüzden meta açıklaması oluştururken, rakipleri örnek alsanız da birebir aynı açıklamalardan uzak kalmalı ve kendinize has bir dil ile meta açıklamaları oluşturmalısınız. (Her sayfanın meta açıklaması farklı olması gerektiğini unutmamalısınız.)
Anahtar Kelimeleri Optimize Ediniz!
Bu kısmı sizlere örnek ile açıklamak gerekirse anahtar kelimemizin ayakkabı modelleri olduğu varsayalım. Bu metinde bir e-ticaret sitesi olduğunuzu da varsayarak, mantık kullanıp hem site geneli anahtar kelimemizi hem de odak anahtar kelimemizi geçireceğiz. Site geneli anahtar kelimesi genelde “online ayakkabı satın al, ayakkabı satın al” gibi kelimelerdir.
“2022 yılında en çok tercih edilen ayakkabı modelleri içerisinde yer alan Nike, internet üzerinden en çok satın alınan ayakkabı markası olmuştur.”
Yukarıda gördüğünüz gibi “satın al” ve “ayakkabı modelleri” anahtar kelimelerini geçirerek hem site geneli hem de konu içeriğine göre meta açıklamamızı düzenledik. Burada unutmamamız gereken hususlardan biri de arama motorları yapay zeka sistemi ile tarama yapmaktadır. Bu yüzden “sizlere ayakkabı satın al” kelimesini kendi başına geçirirseniz anlam bozukluğu içeren bir açıklama yazmış olacaksınız. Bunun yerine “en uygun fiyatlarda ayakkabı satın alarak…” gibi bir açıklamaya yer verirseniz arama motorları bu açıklamadan “ayakkabı satın al” kelimesini koyulaştıracak ve ziyaretçilerinizin dikkatini çekmeyi sağlayacaktır.
Uyarıcı ve Dikkat Çekici Olun
Açıklama kısımlarında ziyaretçilerinizi harekete geçiren mesajlar verirseniz, bu direkt olarak sitenin tıklanmasını sağlayacaktır. Örnek olarak, “en ucuz ayakkabı modelleri sitemizde” gibi bir kelime yerine “2022 sezonunun en ucuz ve farklı tasarımlara sahip ayakkabı modelleri bir tık ile sizlerle” gibi farklı bir açıklama oluşturabilirsiniz.
Ne Kısa Ne Uzun Açıklamalara Yer Verin
Meta açıklamalarda sınır her ne kadar 155 karaktere kadar olsa da birçok arama motorunda bu sınırın alt limiti 50 karakterdir. Uzmanlara göre ise ideal olan 135 karakter meta açıklamasıdır. Bu yüzden açıklama kısımlarınızı kısa tutmamaya özen gösterirken 155 karakter sınırını da aşmamaya dikkat etmelisiniz.
Meta Description’ın Başarısı Nasıl Ölçülür?
Meta Description’ın başarısını ölçmek için aşağıdaki yöntemler kullanılabilir:
Tıklama Oranı (CTR): Meta Description’ın etkililiğini ölçmenin en yaygın yolu, tıklama oranını izlemektir. Tıklama oranı, bir sayfa için görüntülenme sayısına göre tıklanma sayısının yüzdesini gösterir. Daha yüksek bir tıklama oranı, daha etkili bir Meta Description anlamına gelir.
Sıralama: Meta Description’ın amacı, arama motorlarına bir sayfanın içeriği hakkında bir özet sağlamaktır. Bu nedenle, bir sayfanın arama motoru sonuç sayfalarındaki sıralaması, Meta Description’ın etkililiği hakkında bir fikir verebilir. Eğer sayfanız arama sonuçlarında üst sıralarda yer alıyorsa, Meta Description’ınızın etkili olduğu anlamına gelir.
Dönüşüm Oranı: Meta Description’ın amacı kullanıcılara sayfa hakkında bir fikir vermek ve ilgisini çekmektir. Bu nedenle, Meta Description’ın etkililiğini ölçmek için dönüşüm oranlarına da bakılabilir. Daha iyi bir Meta Description, daha yüksek bir dönüşüm oranı anlamına gelir.
Google Search Console: Google Search Console, bir web sitesinin performansını izlemek için kullanılan ücretsiz bir araçtır. Bu araç, bir sayfanın tıklama oranı ve sıralaması hakkında ayrıntılı bilgi sağlayarak, Meta Description’ın etkililiğini ölçmek için kullanılabilir.
Bu yöntemler kullanılarak, Meta Description’ın başarısı ölçülebilir ve gerekli değişiklikler yapılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Meta açıklama olarak adlandırılan, içerik hakkında bilgi verilen kısa açıklama kısmının yer aldığı alana denilmektedir. Oluşturulan içerik hakkında arama sonuçlarında veya sosyal medyalarda içerik hakkında kısa bilgi vermek için yazılan yazılardır. İçeriğiniz veya siteniz ile ilgili 155 karaktere kadar sığdırabileceğiniz harekete geçirici ve tıklanmayı sağlayacak kısa bir metin yazılmalıdır. Minimum 50 maksimum 155 karakter şeklinde meta açıklamaları oluşturulmalıdır.Meta Alanı Nedir?
Meta Yazmak Ne Demek?
Meta Açıklamasına Ne Yazılır?
Meta Açıklaması Kaç Karakter Olmalıdır?
Diğer bir konumuz olan SSL Serfikası nedir? yazımızı da okuyabilirsiniz.
Diğer Sayfalar:
Keyword Cannibalization Nedir?
Google Search Console Nasıl Kullanılır ?
Yapısal Veri Structred Data Nedir?