Union İstanbul: Reklam Ajansı ve Dijital Performans Ajansı

WordPress Nedir?

WordPress Nedir?

Paylaş
İçindekiler

WordPress dünya genelindeki web sitelerinin % 35’inden fazlasına güç veren ve büyümeye devam eden bir içerik yönetim sistemidir.

WordPress ile ilgili en iyi şeylerden biri, sezgisel ve kullanıcı dostu bir arayüze sahip olmasıdır. Microsoft Word’ ü nasıl kullanacağınızı biliyorsanız, kolayca içerik oluşturabilir ve yayınlayabilirsiniz. WordPress kullanmanın en iyi yanı WordPress’ in açık kaynaklı ve herkesin kullanması için ücretsiz olmasıdır. Dünya çapında milyonlarca insanın yüksek kaliteli, modern bir web sitesine sahip olmasını sağlar.

WordPress, kullanıcılara bir kodlama ya da yazılım bilgisi gerektirmeden web site kurmayı sağlayan CMS sistemidir. Günümüzde yaygın olarak kullanılmasının temel sebebi de budur. Çünkü oldukça basit aşamaların izlenmesiyle bir web site sahibi olmanız mümkün kılınır.

WordPress nedir sorusuna daha ayrıntılı bakmak gerekirse PHP ve MySQL ile geliştirilmiş olan açık yazılımlı bir yönetim sistemidir. Açık yazılımlı olması demek dışarıdan müdahalelerle kodlarında değişiklik yaratabileceğimi anlamına gelir. Başlangıçta sadece blog sitesi olarak kullanılabilen bu sistemle günümüzde e-ticaret sitesi, haber sitesi ya da ekonomi gibi bir alana özel siteler kurulabilir.

Yaygın olarak WordPress tabanlı siteler sayfa ve yazı oluşturma üzerine kuruludur. Bloglar olmak üzere ürün ve hizmet adına gerekli olan tüm gerekli sayfaları ya da yazıları bu siteler aracılığıyla oluşturabiliriz. Basit bir sistem mantığına oturmasından dolayı tüm siteler arasında %42,4’üne sahiptir.

Eklentisiz en saf haliyle dahi bu siteleri gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Ancak kullanıcı deneyimini arttırmak, SEO ile uyumlu hale getirmek için eklentiler kullanmanızı önermekteyiz. Böylece WordPress siteniz amacınıza uygun olarak kullanıma hazır hale gelecektir. Eğer siz de bu içerik sistemi hakkına bilgi almak istiyorsanız, yazımıza göz atabilirsiniz. İşte, WordPress hakkında herşey!

 

WordPress.org Ve WordPress.com Arasındaki Fark

WordPress’ i Google’ da veya diğer arama motorlarında aradığınızda, iki ilgili web sitesi bulacaksınız: WordPress.com ve WordPress.org . Her iki sitenin de kendi amacı ve kullanıcı tabanı olduğu için bu kafa karıştırıcı olabilir.

Sistemlere ve domainlere çok aşina değilseniz ilk etapta size iki adreste aynı gibi gelebilir. Ancak her iki adresin de kullanıcı tabanı ve oluşturulma amaçları değişiklik gösterecektir. Kayıt oluşturup sitenizi kurmadan önce sizlere bu iki kavram arasındaki farkları açıklamaya çalışalım.

 

WordPress.org

WordPress.org, kendi kendine barındırılan bir WordPress sitesi çalıştırmak istiyorsanız ihtiyacınız olan web sitesidir. Burada platformu indirebilir ve çok sayıda ücretsiz eklenti ve tema bulabilirsiniz. Kendi web sitenizi barındırmak için ayrıca bir alan adı kaydetmeniz ve bir web barındırma planına kaydolmanız gerekir.

Kendi kendine host etme özelliğine sahip olan ücretsiz kullanabileceğiniz içerik sistemidir. Hosting firması aracılığıyla alan adınızı kaydettirdikten sonra web hosting satın almanız gerekecek. Satın alma işleminden sonra sunucu üzerinde kontrolleriniz olacak ve sahibi olacaksınız. Kullanacağınız bu sürüm bir kısıtlamaya sahip değildir aksine tüm özellikleriyle birlikte kullanma imkânı elde edersiniz.

Kullanmaya başladığımızda eklenti ya da farklı temalar ile site görünümünde değişim yaratabiliriz. Böylece kullanıcı deneyimini de arttırmanın yollarından birisini değerlendirmiş olabilmekteyiz. Başta tasarım olmak üzere kod ve yazılım alanında da özelleştirmeye gidecekseniz WordPress.org tam size göre!

 

WordPress.com

WordPress.com, barındırdığı tüm bloglar için WordPress içerik yönetim sistemini kullanan bir web barındırma şirketidir. Hizmete kaydolan kullanıcılar, myblog.wordpress.com türü bir etki alanına sahip kendi bloglarını alırlar (ancak özel etki alanları, ücretli bir özellik olarak da mevcuttur). Varsayılan plan, bazı sınırlamalar getirmesine rağmen ücretsizdir.

WordPress.org ücretsiz host sağlarken, WordPress.com hosting adına ekstra bir ücret talep edecektir. Satın alma işleminden sonra sunucuların kontrol ve yönetimi de WordPress’e ait olmaktadır. Eğer ücretsiz bir şekilde hizmete kayıt olursanız siteismi.wordpress.com şeklinde isimlendirmeye sahip olursunuz.  Özel bir alan adı olacaksa (.org, .com gibi) ekstra bir ücret verilmesi şarttır.

Ücretsiz sürüm kullanıldığı takdirde bazı kısıtlamalarla daha karşılaşıyoruz. Sitemizi farklılaştırmak, tasarım sırasında eklentilerle çeşitlendirmek istediğimizde red yeriz. Çünkü bu alanda eklenti eklemek, temalarla farklılaştırma imkânı tarafımıza sunulmamaktadır.

Bahsi geçen WordPress.com daha çok estetiğe önem vermeyen, tasarıma takılmayan ve eklentilerle işi olmayanların tercih ettiği bir alandır. Avantajı daha çok hızından ötürü gelmektedir. Oldukça hızlı reaksiyon sağlayarak kısa sürede işlemlerin gerçekleşmesine (içeriğe ulaşma ve okuma) neden olur.

 

WordPress Özellikleri

Dünya genelinde kurulan web sitelerinin neredeyse yarısı (%42,4) WordPress ile üretilmiştir. Bu kadar sık sayıda tercih edilmesinin sebebi sahip olduğu özelliklere dayanmaktadır. Siz de bu özellikleri göz önünde bulundurarak WordPress içerik sistemini kullanıp kullanmayacağınıza karar verebilirsiniz. Genel olarak WordPress özellikleri şu şekildedir:

  • Ücretsizdir

Hosting ve domain maliyetleri kenara atıldığında ücretsiz olduğunu söyleyebiliriz. WordPress indirmek ve site oluşturmak, kullanmak ücretsizdir. Ekstra maliyet yaratmamasından dolayı herkes tarafından rahatlıkla ulaşılabilir konumdadır.

  • Özelleştirilebilir

Kendi haliyle site oluşturulduğunda bile kullanılabilir yapıya sahiptir. Ancak yeterli gelmeyen, kullanıcı deneyimine önem veren ya da tamamen estetik yapısından ötürü özelleştirebilirsiniz. Kullanabileceğimiz eklentiler, temalar sayesinde size özel yapıda bir siteyi elde edebilirsiniz. İçeriklerinizi girerek hedef kitlenize erişmeye başlayın.

  • Her Cihaza Uygun Forma Bürünür

Masaüstü kullanıcıları başta olmak üzere tablet ve telefonlara da ölçeklenebilir bir yapıya sahiptir. Her cihaza uygun boyutlandırılarak kullanımda aksaklığın önüne geçilir. Özellikle mobil uyumlu olmasına fayda sağlayan bir özellik olduğundan tercih edilmesine neden olur.

  • Kolay Kullanılabilir

Yazılım ve kod kullanılarak web site oluşturmak ciddi bir emek, süre ve bilgi gerektirir. Yazılım bilginiz yoksa zaten oluşturmanız kolay olmaz. Uzmandan yardım alıp oluşturmak ciddi maliyet ve süre gerektirir. Ancak bunun yerine ücretsiz WordPress kurulumu yapabilir sonrasında kolay bir şekilde kullanabilirsiniz.

Tüm bunların yanı sıra WordPress’in teknik anlamda özelliklerine bakmak gerekirse:

  • Yönetici Kontrol Paneli ve Ayarları: Kontrol paneli; yönetici, editör, abone gibi farklı özelliklere sahip kullanıcıların ulaşabildiği kısımdır. Bu panel üzerinden çeşitli kontroller sağlayabilir ayarlarınızı oluşturabilirsiniz. Kontrol paneli için çoğu zaman siteadi.com/wp-admin adresinden kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yapabilirsiniz.
  • Yazılar: İçeriklerin giriş yapılıp, SEO’ya uyumlu hale getirmek için değişikliklerin yapılabildiği bölümdür. İsterseniz Rank Math, Yoast SEO ya da Gutenberg ile kendinize kolay gelen bir içerik paneline dönüştürebilirsiniz.
  • Temalar: Web sitelerinizin kullanıcılar tarafından fark edilmesi ve beğeni kazanması için temalar önemlidir. Yalnız sadece estetik anlamda yorumlarsak hata etmiş oluruz. Çünkü temalar SEO anlamında uyumlu olup olmadığı konusunda da etki yaratır. WordPress mağazasında ücretsiz temalarla özelleştirmeler yapabilirsiniz.

Eklentiler: Sitenizin kullanım pratikliği kazanması, eksik ve hataları belirlemesi, arama optimizasyonu (SEO) sağlaması amacıyla eklentiler bulunur. Birçok konuya hakim olmasanız bile eklentiler sayesinde otomatik bir site yönetimi sağlayabilirsiniz. Yalnız eklentiler ile siteyi çok fazla doldurmamakta fayda vardır aksi takdirde siteniz kasabilir.

 

WordPress Ne için Kullanılır?

WordPress nedir ne işe yarar konusunda özelliklerine değinmiştik. Özellikleri genel olarak bu içerik sistemini neden tercih etmeniz gerektiği konusunda siz yol gösterici olacaktır. Her kullanıcı kendisine hitap eden sebeplerden dolayı kurulum sağlasa da genel olarak ortak özelliklerden bahsedilebilir.

Her şeyden önce kişiler web site sahibi olmak için ve bunu pratik yöntemlerle elde edebilmek adına WordPress tercihinde bulunur. Yazılım bilgisi sıfır olan bir birey bile kurulum aşamalarını takip ederek kısa sürede sitesini oluşturabilmektedir. Bu yöntem aracılığıyla milyonlarca site oluşturulma sebebi de genel olarak budur.

 

Neden WordPress Tercih Edilmeli?

WordPress blog açma sizlere pratiklik sağlayacaktır. Kodlama yapmadan otomatik sistemler kurabilirsiniz. Hosting ve domain ücreti ödedikten sonra internetten video izleyerek dahi kurulum yapabilirsiniz.

Kısa sürede site oluşturma imkânı sağlar. Günlerce beklemenize gerek kalmaksızın birkaç saat içerisinde sitenizi hazır hale getirebilirsiniz. Bir markanız üzerine site oluşturacaksanız beklemeden ürünleri yükleyebileceğinizden avantaj sağlamaktadır.

Eklenti ve temalarla özelleştirerek kod ile oluşturulmuş site görünümü sağlayabilirsiniz. Özellikle eklentilerin kullanıcı deneyimi, SEO çalışmaları üzerinde etkisini çok net gözlemlemekteyiz. WordPress en iyi eklentiler listesine göz atarak siz de sitenize uygun olanı ekleyebilirsiniz.

 

Adım Adım WordPress Kurulumu

Söz konusu içerik sistemi hakkında website nedir, ne işe yarar ya da özellikleri nelerdir konularına değindik. Eğer avantajlarına bağlı olarak hoşunuza gittiyse bu aşamada kuruluma dair bilgi edinmeye başlayabilirsiniz. Aşamaları dikkatle takip etmeli, adım atlamadan kurulumu oluşturmalısınız.

    I. Adım: Teknik İşlemler

Öncelikle web siteniz için bir domain ve hosting hizmeti satın almalısınız. Hosting hizmeti alabileceğiniz çeşitli kaynaklar vardır. Biraz ayarlama yaparak bütçenize de uygun olacak şekilde bir hosting paketi alarak ödemeyi yapın. Daha sonra domain için araştırma yaparak aklınızdaki site adına göre arama yaparak boşta olan bir domaini satın alın.

Daha sonra yönetici paneline erişmeniz gerekecek. Hosting üzerinde domain bağlantınızı oluşturun ve yönetici paneline giriş yapın. CPANEL bağlan butonuna tıklayın, böylece işlem yapacağınız bölüme erişin.

 

    II.Adım: WordPress Kurulumu

CPANEL üzerindeyken sayfanın en altına gidin ve ‘Softaculous Apps Installer’ sekmesinden WordPress’i seçin. Karşınıza çıkan klasik protokol içerisinden ‘Install Now’ butonuna tıklayın. Sırasıyla:

  • SSL sertifikasına henüz sahip olmadığınız için, protokol seçimi alanından http:// alanını seçin.
  • Domain bölümünde hangi domaini satın aldıysanız burayı belirtin.
  • Yükleme dizini kısmında her bir alan için ayrı sayfa oluşturmayacaksanız boş bırakın. Ancak siteadi.com/blog gibi ayrı bölümler oluşturmak isterseniz doldurabilirsiniz.
  • Site Name kısmına sitenizin sahip olacağı ismi girin.
  • Site Description bölümüne, sitenizi özetleyen bir cümle ya da vurgulayıcı bir slogan girişi yapın.
  • Enable Multisite (WPMU) bölümünü tıklamadan es geçin.
  • Admin Username bölümü kullanıcı adınızı belirleyeceğiniz bölümdür. Her zaman kolay hatırlayacağınız bir isim verin.
  • Admin Password kısmında girişte kullanacağınız şifreyi belirtin.
  • Admin Email: Genel olarak işlemlerde bilgiler sunacak, bildirim iletecek ve erişiminiz de olan bir mail adresi belirtin.
  • Select Language: Varsayılan dil bölümünü Türkçe olarak seçin.
  • Limit Login Attempts bölümünü işaretleyerek sitenize ekstra bir eklenti ile güvenlik önlemlerini arttırın.

Belirtilen alanları doldurduktan sonra Yükle butonuna tıklayarak gerekli yüklenmelerin sağlanmasını bekleyin. Yükleme tamamlandıktan sonra yönetim paneli üzerinde size bir adres ve giriş bilgileri sunacaktır. Bunları kayıt edin çünkü tekrar yönetim paneline erişmeniz gerektiğinde ihtiyacınız olacak.

 

     III. Adım: Tema Seçimi

Gerekli WordPress kullanıcı yönetimi teknik işlemlerini tamamladıktan sonra tema seçim kısmına gelebiliriz. Bir tarayıcı açın ve siteismi.com/wp-admin adresiyle yönetici paneline erişin. Yönetici bilgilerinizle giriş yaptıktan sonra sol kısımdan Görünüm> Temalar aşamalarını takip edin. Üç adet örnek tema tarafınıza sunulacaktır.

Var olanlardan farklı bir tema seçme isterseniz yeni ekle demeniz gerekir. Açılacak sayfada yüzlerce farklı tema bulunur. Temaları inceleyerek beğendiğiniz ve kullanışlı bulduğunuz bir temayı kur demeniz yeterli olacak.

 

      IV.Adım: İlk İçeriği Oluşturma

Yine yönetim paneline giriş yaptıktan sonra içeriklerinizi oluşturmak adına sağ panelde yer alan Yazılar> Yeni Ekle kısmına erişin. Karşınıza boş bir sayfa çıkacaktır. Buraya içeriğinizi yapıştırarak ya da sıfırdan yazarak ekleyebilirsiniz. Eklentilerinize göre zamanlama ya da anlık yayın yapabilirsiniz. Yalnız içeriklerinizin bir düzen halinde olabilmesi için ilk aşamada kategorileri oluşturmanızı önermekteyiz. Bunun için Yazılar> Kategoriler bölümüne girerek yeni ekle demeniz yeterli. Kategoriye isim vererek işlemi tamamlayabilirsiniz.

 

     V.Adım: Eklentiler

Sitenizi farklı bir tasarıma taşımak, kolay kullanım sağlamak ve SEO uyumlu hale getirmek için uuseklentileri kullanmanızı öneriyoruz. Yönetim paneline giriş yaptıktan sonra sol taraftan Eklentiler> Yeni Ekle kısmından dilediğiniz eklentileri arayabilirsiniz. Tüm eklentiler ücretsiz değildir ancak ücretsiz olanların sayısı da oldukça fazladır.

 

WordPress’in Avantajları Nelerdir?

WordPress ile çeşitli avantajlara sahip olmanız mümkündür.

Ücretsizdir. Öncelikle WordPress ücretli mi sorusuna vereceğimiz cevap ücretsiz olduğudur. Ücretsiz kurulum sağlamasından dolayı maliyetinizi düşürecektir. Bu ciddi anlamda WordPress’e olan ilgiyi arttırır.

Kolay kurulum sağlar. Kurulum esnasında yazılım ya da kodlama bilgisi gerektirmez. Daha önce web site oluşturmadıysanız bile kısa sürede buna sahip olabilirsiniz. Bahsettiğimiz aşamaları takip ettiğinizde kısa sürede web sitenizi kullanmaya başlayabilirsiniz.

Ücretsiz tema ve eklentileri bulunur. Diğer sitelerle birebir aynı olmadan farklı olmanızı sağlayacak yüzlerce ücretsiz teması vardır. Hoşunuza giden temayı seçerek ilerleyebilirsiniz. Siteyi kullanmanızı kolaylaştıracak sayısız eklenti de ücretsiz olarak sunulmaktadır.

Farklı tarzda web siteleri oluşturulabilir. Sadece blog değil aynı zamanda e-ticaret, ekonomi, spor ya da seyahat sayfaları oluşturabilirsiniz. Böylece tek bir özel yazılım gerektirmeden düşük maliyetlerle amacınıza ulaşabilirsiniz.

 

WordPress ile Ne Tür Web Siteleri Oluşturabilirim?

WordPress, birkaç farklı türde web sitesi oluşturmak için kullanabileceğiniz son derece çok yönlü bir araçtır. Olasılıklar görünüşte sonsuzdur, ancak size daha iyi bir fikir vermek için insanların bunu en yaygın olarak kullandıkları yolları listeledik.

 

Bloglar

WordPress bir bloglama aracı olarak başladı ve hala web sitesi platformunun en sık kullanılanlarından biridir. Örneğin Hostinger’ ın Başlangıç ​​Planı ile minimum maliyetle küçük başlayabilirsiniz . Ardından, bloğunuz giderek daha fazla görünür hale geldikçe, daha gelişmiş seçeneklere geçebilirsiniz.

 

Portfolyolar

Sanatçılar, fotoğrafçılar, müzisyenler, yazarlar ve diğer yaratıcı profesyoneller ve serbest çalışanlar, çevrim içi portföylerini oluşturmak için sıklıkla WordPress’ i kullanır. WordPress.org’ da ve diğer üçüncü taraf sitelerde, resim galerileri, ışık kutuları ve portföy ızgaraları gibi ihtiyacınız olabilecek tüm özellikleri içeren birkaç portföy teması vardır.

 

İşletme Siteleri

Küçük bir işletmeniz varsa, WordPress’ in web siteniz için iyi bir çözüm olduğunu da göreceksiniz. WordPress, KOBİ’ ler arasında son derece popüler olmasına rağmen, büyük şirketler tarafından da giderek daha sık kullanılmaktadır. WordPress ile herhangi bir programlama bilgisi olmadan da bir çevrim içi mağaza oluşturabilirsiniz. WordPress için e-Ticaret eklentisi ekleyerek sitenizi bir dükkana dönüştürebilirsiniz. Bunun dışında wordpress için en çok kullanacağınız eklentilerden bir diğeri de whatsapp eklentisidir. Bu eklenti nasıl kurulur öğrenmek isterseniz “WordPress whatsapp eklentisi ve kurulum rehberi” yazımızı inceleyebilirsiniz.

WordPress Kurulumu Nasıl Yapılır ? Başlıklı yazımız da ilginizi çekebilir.

 

WordPress Temaları Ne İşe Yarar?

Temalar oldukça önemli bir konuma sahiptir. Genelde site sahipleri için estetik kaygıların ön planda olduğunu görüyoruz. Haksız da sayılmazlar çünkü estetik görünüm kullanıcılar için de gereklidir. Fakat tek unsur buradan ibaret değildir çünkü temaların her anlamda farklı işlevsellikleri mevcuttur.

Estetik görünüm bir yana öncelikle kullanıcı deneyimine doğrudan etki eder. Örneğin bir e-ticaret sitesiyseniz kullanıcıların sitenize girdiğinde üst panelde doğrudan ürünlere ya da hizmete erişmesi gerekir. Diğer taraftan blog kısmına erişmek isteyen kullanıcı bu işlemini tema sayesinde kolayca yapabilmelidir.

Mobil uyumluluk da temayla alakalıdır. WordPress mobil uyumlu yapma aşamasında zorluk yaşamamak için temayı düzgün geçmek de fayda var. Sadece masaüstü görünümü değil, mobil görünümüne de dikkat ederek ilerlemenizi öneriyoruz.

SEO uyumlu siteler olmanın yolu temalardan geçmektedir desek ne dersiniz? Birçok sitenin alt yapısı SEO’ya etki eder. Ancak sadece alt yapı değil temalarında bu yönde önemi büyüktür. Temalarınızı doğru seçtiğiniz takdirde görsel optimizasyonlar, title etiketleri, site hızı, kullanıcı deneyimi gibi SEO bileşenleri etkilenir. Bu sayede daha iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.

 

WordPress’le Ne Tür Siteler Yapılabilir?

Sanılanın aksine WordPress ile sadece blog siteleri oluşturmazsınız. Blog siteleri dışında çeşitli tarzda ve temada yer alan sitelere erişim sağlamanız mümkündür. WordPress ile oluşturulabilecek site türleri şunlardır:

  • Blog sayfaları,
  • Kişisel web siteleri,
  • Haber siteleri,
  • E-ticaret siteleri,
  • Çevrimiçi forum siteleri,
  • Bilgi sunan web siteler,
  • Üyelik oluşturmaya yarayan siteler,
  • Eğitim ve kurs siteleri,
  • Podcast siteleri,
  • Kâr amacına sahip olmayan kuruluş siteleri.

Eğer siz de profesyonel bir elden hazırlanmış, her anlamda kullanılmaya hazır bir web site talep ederseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz. Aynı zamanda web sitenizi kurduktan sonra hangi aşamaları geçeceğinizi karar veremiyorsanız da danışmanlık hizmetinden yararlanabilirsiniz.

İlginizi Çekebilecek Diğer İçeriklerimiz:

Picture of Union İstanbul
Union İstanbul
Union Ailesi olarak, tüm reklam mecraları ile güçlü ilişkilerimizi kullanarak, markalarımızın hedef kitlesine uygun doğru mecraları kazançlı alanlara dönüştürüyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu Yazılar da İlginizi Çekebilir!