Zararlı Linklerin Tespiti & Google Disavow, site sağlığı ve sıralaması adına oldukça önemlidir. SEO her ne kadar olumlu bir durum olsa da negatif SEO kapsamında uygulamalar yapılır. Rakipleriniz tarafından sitenize sağlanacak sakıncalı backlinkler sıralamalarınızda dalgalanma yaratır. Bu durumu fark etmeniz ve engel olmak adına Google Disavow sitesini kullanmanız gerekir.
Google doğal backlink akışını destekleyerek siteleri üst sıralara çıkarmaktadır. Ancak bilinçli ya da farkında olmadan uğrayacağınız negatif SEO etkisi ile siteniz daha geriye düşecektir. Bu aşamada yapmanız gereken zararlı linklerin tespiti ve durdurulması olacaktır. Google tarafından verilen imkânlar ile kısa sürede linklerin akışını keserek, sitenizi kalkındırabilirsiniz.
Sıralama kaybı sonucunda oluşabilecek ziyaretçi sayısının azalmasının nedeni çoğu zaman zararlı backlinkler olabiliyor. Bu backlinklerin tespitinin erkenden yapılması ve reddedilmesi ise büyük problemleri ortadan kaldırmaktadır. Zararlı linkleri reddetme – disavow diğer birçok webmaster aracına göre biraz daha tecrübe ve bilgi gerektir. Reddedilmesi düşünülen backlinkin kontrolü iyice gerçekleştirilmeli, zararlı olduğu kanısına kesinlikle varılmalıdır.
Google Disavow Nedir?
Google Disavow, web sitesine alınan backlinklerin zararlı olduğunun tespitinin yapılması ya da bu linklerin tanınmadığını bildirmek için kullanılan Google aracıdır. Geri bağlantıları reddetme aracı olarak da bilinir.
SEO uzmanlarının sıklıkla kontrolünü sağladığı; web sitelerdeki otorite ya da ziyaretçi düşüşlerinin önüne geçilmesinde etkili bir işlemdir. Google Disavow aracının kullanımı basit olsa da bu zararlı linklerin tespitini sağlamak, aracın kullanımına nazaran çok daha zordur.
Zararlı Linklerin Tespiti Nedir?
Sitenize yönlendirilmiş olan (özellikle do-follow etiketi ile) zararlı ya da alakasız sitelerden çıkılmış olan linklerin fark edilmesidir. Üçüncü parti uygulama ve sitelerle sağlanmaktadır. Listeleme kısa sürede yapılamaz ancak ortadan kaldırılması oldukça basittir. Yapılacak tespit sırasında dikkatli olmakta fayda vardır.
Zararlı Backlinklerin Tespiti Nasıl Yapılır?
Sitenizde yer alan linkleri tek tek tespit etmek oldukça zor olacaktır. Bunun için uygun olan bazı SEO araçları kullanılabilir. Tercihen yer verilecek sitelerin başında Ahresf ve Semrush bulunur. Her iki site üzerinden de kısa sürede backlink gelen siteleri tespit edebilir buna bağlı olarak hareket edebilirsiniz. Ancak bu aşamada bir uzmandan yardım almak önemlidir. Çünkü siteniz adına yararlı backlinkleri de kaldırma olasılığınız bulunur.
Semrush üzerinden zararlı linklerin tespiti için şu aşamaları izlemelisiniz:
- Semrush’a giriş yapın ve sol kısımdan SEO alanını seçin.
- Alt başlıklar arasında Bağlantı Oluşturma > Backlink Analizi kısmına girin.
- Karşınıza çıkan alana site isminizi ya da URL bilginizi belirtin.
- Arama yaptığınızda sitenize yönlendirilmiş olan tüm backlinkleri görürsünüz.
- Sayfada yer alan ‘Reffering Domains’ kısmına tıklarsanız sayfaları değil sadece domain bilgilerine erişirsiniz.
Ayrıca çıkan bu sayfayı sağ kısımda yer alan ‘Export’ tuşuyla Excel formatına bilgisayarınıza indirip gözlemleyebilirsiniz.
Diğer taraftan CTLD Dağıtım Haritası üzerinden de gözlem yapabilirsiniz. Burada yer alan analiz dünya genelindeki yayılıma yöneliktir. Eğer Türkiye’de hizmet veren bir siteyseniz ve örneğin Hindistan tarafından bir bağlantı çıkışı yapıldıysa bu link için zararlı olduğunu düşünebilirsiniz.
Web sitesinde yer alan backlinkler zaman zaman site sahibinin inisiyatifinde olmayabiliyor ve siteye zarar verebiliyor. Toxic backlinklerin tespitinin erkenden yapılması ve bu backlinklerin bir an önce reddedilmesi de ilerleyen süreçte oluşabilecek sıkıntıların önüne geçmektedir.
Toksiklik oranı yüksek olan backlinkler siteye faydadan çok zarar verecektir. Bu yüzden sitenize gelen backlinklerin her birinin incelenmesi de önem arz ediyor. Binlerce backlinke sahip sitenin kontrolünü manuel bir şekilde gerçekleştirmek mümkün olmayacağından burada da SEO araçları devreye giriyor. Semrush, Ahrefs gibi araçlar backlink analizinin yanı sıra daha birçok konuda sitenize destek sunmaktadır.
Semrush aracında “Backlink Audit” kısmına girip web site adresinizi yazmanız sonucunda alacağınız raporda hangi backlinkin zararlı olup zararlı olmayacağının analizini gerçekleştirebilirsiniz. Gelen backlinklerin otorite skorları da toksiklik skoru gibi önemli bir diğer noktadır. Otoritesi çok düşük web sitelerinden alınan backlinkler ya da toksiklik skorunun yüksek olduğu backlinkler bu araç ile gösterilmektedir. Non-Toxic toksiklik skorunun olmadığı, potentially toxic potansiyel toksik backlink olduğu, toxic ise toksiklik oranının yüksek olduğu backlinklerdir. Çıkan rapor sonucunda zararlı backlinkler bir txt dosyasında tutulabilir.
Ahrefs aracında ise gelen backlinkler kısmında domain rating değerinin çok düşük, spam score’un çok yüksek olduğu linklerin tespiti yapılabilir. Fakat site sahibi bu değerlerle sınırlı kalmamalı, manuel bir şekilde kontrollerini de sağlamalıdır. Google disavow aracı içerisinde backlinklerin yer aldığı txt dosya yüklemesi yapılacağından Ahrefs bu bölümde işimizi kolaylaştırıyor ve seçilen backlinklerin export yani çıkartma işlemini direk teslim ediyor. Kullanıcının tek yapması gereken zararlı linkleri reddetme – disavow aracının kullanılmasıdır.
Diğer başlığa geçmeden önce Search Console Nedir? Nasıl Kullanılır? yazımıza göz atmanızı öneririz.
Zararlı Backlinkleri Nasıl Temizlerim?
Zararlı linklerin tespiti zor olsa da bir şekilde gerçekleştirildikten sonra bu linklerin etkisinin durdurulması gerekir. Bunun için de Google tarafına bir bildiri yapılması şarttır. Linklerin tespiti sonrası .txt dosya formatında bir yükleme Google Disavow üzerinde yapılacaktır. Google buradan hareketle dosyada yer alan linklerin site sahibi tarafından yapılmadığını algılayarak olumsuz etkiyi ortadan kaldırır.
Site sahipleri için olmazsa olmaz SEO her geçen gün önemini arttırıyor. Fazlasıyla kapsamlı bu alanda tecrübe sahibi olmak uzun zaman istemektedir. Backlinkler de bünyesinde bulundurduğu yüzlerce etmenden sadece birisi.
Aracı kullanmak için ilk olarak Search Console’ da bulunan “Sitenizi Bağlantıları Reddetme” kısmına giriyoruz. Console’ a ekli bir web sitemiz varsa mülk seç kısmından gelen bağlantıları silmek istediğiniz siteyi seçiyoruz. Eğer işlem yapılacak site mülklerde gözükmüyorsa ilk olarak siteyi mülklerinize eklemeniz gerekiyor. Siteniz Google Search Console’ a ekliyse, Google link reddetme aracı olan Google disavow sayfasına da direk linkten gidebilirsiniz.
Mülk seçiminin yapılmasıyla birlikte kullanıcıdan reddedilmesi istenen linklerin yer aldığı .txt dosyasını yüklemeniz gerekiyor. Bu işlemi yaparken temkinli hareket etmeye ve kaldırılmasını istediğiniz linklerin kontrolünü uzman kişiler tarafından yapılmasına dikkat ediniz. Google’ın gelişmiş bir aracı olduğundan dikkatli kullanılması gerekmektedir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta; reddedilmesi istenen linkler belirlenirken sadece backlinkin alındığı o link reddedilmek isteniyorsa https://siteadresi.com/herhangi-bir-link şeklinde eğer backlinkin geldiği domainin direk reddedilmesi isteniyorsa web site adresini yani https://siteadresi.com linkini .txt dosyasında yer verilmesi gerekiliyor.
Zararlı Bağlantılar Nasıl Reddedilir?
Sıralamada yer almak istediğiniz Google tarafından buna yönelik özel bir sayfa oluşturulmuştur. Buraya tıklayarak reddedilme sayfasına erişebilirsiniz. Sayfayı açtıktan sonra var olan mülk varsa yoksa eğer önce bağlantıyı kurmanız gerekir. Aksi takdirde işlemeleriniz gerçekleşmeyecektir. Google Disavow kısmına giriş yaptıktan sonra sadece .txt formatında yer alan dosyayı yüklemeniz yeterlidir.
Zararlı Link Türleri
Günümüzde hala kullanılıyor olan farklı zararlı linkler bulunmaktadır. Bu linklerin türleri de kendi içerisinde ayrılmaktadır. Ortalama olarak üç farklı zararlı link türü mevcuttur. Tespit edildiği takdirde site ile bağlantısı en kısa sürede kesilmelidir.
Link Değişimi Yapan Siteler | Paravan sitelerin açılmasıyla birlikte asıl sitenin desteklenmesi gerçekleşir. Site sahibi kendi eliyle kalitesiz ve değersiz linkleri Google tarafına bildirdiğinden ‘spam’ yeme olasılığı yüksektir. |
Otomatik Backlink Sistemleri | Yazılım ile oluşturulan özel sistemlerde kısa sürede birden fazla backlink çıkış etkisi yaratılır. Doğal backlink olmadığından dolayı zararlı backlink kategorisinde yerini alır. |
Spam Sitelerinin Backlinkleri | Doğal SEO ile sıralama almamış olan yanlış DA-PA değerindeki sitelerden sayısız link çıkılmasıyla oluşur. Belirli bir backlink güzergahı yoktur. Bu yüzden kalitesi çok düşüktür. |
Google Disavow Kullanımı
Sitenizde fark ettiğiniz zararlı linklerin ortadan kaldırılması için Google Disavow kullanımı hakkında bilginiz olması gerekir. Ancak bu programın kullanılması sanıldığı kadar zor değildir. Aksine linklerin fark edilmesi ve tespit edilmesinden çok daha kolaydır.
Google Disavow Aracının Kullanılması
Google Search Console üzerinde yer alan Disavow Tool size bu noktada yardımcı olacaktır. Ancak önce Search Console adresinde sitenizin mülk olarak kayıtlı olduğuna emin olmalısınız. Eğer kayıtlı değilse Google Search Console ana sayfasına geçin. Burada altta çıkan ‘mülk ekle’ butonuna tıklayıp sitenizin URL adresini yapıştırın. Kurulum aşamasına geçerek sizden istenen bilgileri doldurun. Böylece kullanıma hazır hale gelirsiniz.
Hangi Linkler Reddedilmeli?
Tespit aşamasında en çok kafa karışıklığı yaratan konudur. Çünkü bir siteye faydalı olan linki kaldırma olasılığınızda yüksektir. Net bilgi vermese de yüksek bir olasılıkla şu linkleri engellemelisiniz:
- Backlinkler arasında farklı kelimelerin yer alması,
- Yurt dışı kaynaklı linklerin çıkması,
- Oluşturmadığınız halde sürekli tek domain üzerinden gelen linkler,
- Paravan domain bilgileri.
Google Disavow Dosyasının Oluşturulması
Birkaç basit aşama ile dosyanızı hazırlayabilirsiniz:
- Bilgisayarınızda .txt uzantılı metin dosyası açın.
- Zararlı tespit ettiğiniz domainleri; domain: site-ismi.com şeklinde sıralayın. (http ya da www olmamalı)
- Daha sonra dosyayı kayıt ederek Google Search Console’a giriş yapın.
- Disavow Tool kısmına erişin ve sağ alt kısımdan ‘Reddetme Listesi Yükle’ bölümüne tıklayın.
- Dosyanızı yükleyip onayladıktan sonra işleme alınacaktır.
Google Disavow Kullanırken Hangi Hatalardan Kaçınmalıyım?
Metin belgesi oluştururken eğer sadece bir sayfayı engelleyecekseniz ‘domain: site-ismi.com’ şeklinde kullanım yapmayın. Sayfa bazlı çalışırken sadece o sayfanın URL bilgisi olması yeterli olacaktır. Aksi takdirde iyi katkı sunan tüm sayfaları engellemiş olabilirsiniz.
Site istatistik değerlerinizde her zaman olumsuz değil, olumlu yönde ani çıkış yapan durumlarda da bu duruma dikkat etmelisiniz. Özellikle bu çıkışların olduğu dönemlerdeki backlinklere dikkat etmelisiniz. Zamandan bağımsız hareket ederseniz yanlış tespit yaparsınız.
Zararlı Linkler SEO’yu Nasıl Etkiler?
Google geçmişten günümüze kadar backlink çıkışlarını desteklemektedir. Ancak bu aşamada negatif SEO ya da paravan sitelerinin kullanımını onaylamamaktadır. Doğal backlink ağı oluşturan sitelerin sıralamasını daha üste çıkarmaktadır. Bu yüzden siz de olumsuz sıralama ve görüntüleme almamak adına zararlı linklerden uzak durmalısınız.